Kan humor nog in tijden van crisiscommunicatie?

  • 22 maart 2020

Tijdens een crisis zie je altijd een spannende paradox in de communicatie ontstaan. Naast de overload aan feitelijke informatie, statistieken en cijfers die verontrustend werken, maar waar het publiek zich aan vastklampt, ontspruit een parallelle lijn. Een tweede reddingsboei in woelige tijden: die van de humor. Wat kun je als organisatie met de kracht van de lach?

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Humor helpt relativeren en de spanning kanaliseren. Zeker als de verwarring groot is en de maatregelen veel aanpassing vergen van iedereen. De social media stroomden de laatste weken dan ook vol met geslaagde en minder geslaagde grappen over wc-rollen, corona-biertjes en quarantaine-huisleed. Niets verleidelijker misschien dan een heel klein eindje hierop meeliften als organisatie. En geheel in lijn met wat de mens gewend is, zul je denken. Zo’n 95% van de reguliere reclameboodschappen heeft immers een grap als clou.

De wetten van crisiscommunicatie

Maar communicatie in tijden van crisis valt onder andere wetten. Waar huisregel nummer 1 is: blijf weg van grappen en grollen. Ook als ze echt geniaal zijn. En niemand er kwaad in ziet. Doe. Het. Gewoon. Niet.

Het kan je organisatie meer schade toebrengen dan een fout ingeschat lolletje in vredestijd. Zorgvuldig formuleren in je crisiscommunicatie is namelijk cruciaal. Je toon moet vertrouwen wekken bij je doelgroep. Toon begrip voor iedereen die last ondervind van de crisis. Meeleven is een hierbij vereiste, meelachen juist een no-go. Hou die wc-rollen-oneliners dus maar voor in de familie-appgroep. Of voor op het personeelstoilet.

WC Papier op slot

Meer op ons blog

Van coronaparty tot IC: hoe bereik je de jongeren?

Van coronaparty tot IC: hoe bereik je de jongeren?

We zijn inmiddels beland in de tweede golf van de coronacrisis. De…
Lees verder

Luide schreeuw om ketencommunicatie op stille zaterdag

We schreven het begin vorige week al: er komt een tweede golf.…
Lees verder
Groeit de verontwaardiging binnen gemeenten?

Groeit de verontwaardiging binnen gemeenten?

Eerder deze week schreven we over de tweede golf in deze coronacrisis…
Lees verder
Geen reactie